«Το σχολείο υιοθετεί ένα έκθεμα»

Εκπαιδευτική εκδήλωση από τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης - Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Λευκωσίας, στο Βυζαντινό Μουσείο και Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’

Στα πλαίσια της «Διεθνούς Ημέρας Μουσείων» και της «Διεθνούς Εβδομάδας των Τεχνών στην Εκπαίδευση», το Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Λευκωσίας, Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης, διοργάνωσε την εκπαιδευτική δράση: «Το σχολείο υιοθετεί ένα έκθεμα», στο Βυζαντινό Μουσείο και Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, στις 20 Μαΐου 2017 σε συνεργασία με το Βυζαντινό Μουσείο και Πινακοθήκη.

Η δράση «Το σχολείο υιοθετεί ένα έκθεμα» αναπτύχθηκε στα πλαίσια των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Εικαστικής Αγωγής (Ε.Π.Μ.Α) «Ταξίδι στη Βυζαντινή Τέχνη» και «Ύμνος στην Ελευθερία» που εφαρμόζονται για τις Ε’ και Στ’ τάξεις των δημοτικών σχολείων της πόλης και επαρχίας Λευκωσίας, αντίστοιχα. Υπεύθυνες για την οργάνωση της δράσης ήταν η Επιθεωρήτρια Εικαστικής Αγωγής, Τερέζα Λαμπριανού και οι Σύμβουλοι Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Εικαστικής Αγωγής Τζούλια Ηλιάδου και Έλενα Χατζηπιερή.

Η δράση αυτή στόχευε στην ανάπτυξη εικαστικού διαλόγου ανάμεσα σε έργα τέχνης που εκτίθενται στην Πινακοθήκη και στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ και σε έργα παιδιών που συμμετείχαν στα Ε.Π.Μ.Α του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Τα παιδιά μελέτησαν τα έργα τέχνης κατά τη συμμετοχή τους στα Ε.Π.Μ.Α και δημιούργησαν, με την επιστροφή τους στα σχολεία τους, τα δικά τους έργα τέχνης. Στη συνέχεια τα απέστειλαν στο Μουσείο για να εκτεθούν δίπλα από τα αντίστοιχα έργα τέχνης προκαλώντας, έτσι στο θεατή μια δεύτερη ανάγνωση των έργων, μέσα από τα μάτια των παιδιών. Στα εγκαίνια έκθεσης παιδικής τέχνης, χαιρέτισαν ο Γενικός Διευθυντής του Iδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, δρ Αντρέας Φυλακτού, η Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης του Επαρχιακού Γραφείου Παιδείας Λευκωσίας, κ. Άννα Βιολάρη και η Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης, υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Εικαστικής Aγωγής Λευκωσίας κ. Τερέζα Λαμπριανού.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, παιδιά από διάφορα σχολεία της πόλης και επαρχίας Λευκωσίας ήρθαν στο μουσείο και παρουσίασαν τα έργα τους δίπλα από τα έργα που υιοθέτησαν. Ζωντάνεψαν έτσι, έργα που φτιάχτηκαν πριν από αιώνες προσδίδοντάς τους μια νέα οπτική και μια άλλη ερμηνεία με τη φρεσκάδα της παιδικής ψυχής του 21ου αιώνα. Μετά το πέρας της εκδήλωσης τα έργα μεταφέρθηκαν στον υπόγειο χώρο του Μουσείου προσφέροντας το υλικό για την ομώνυμη έκθεση παιδικής τέχνης η οποία θα παραμείνει ανοικτή και προσβάσιμη στο κοινό μέχρι τον Απρίλιο του 2018.

Εκτός από την προαναφερθείσα δράση, η εκδήλωση περιελάμβανε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Το χορόψαλτο «Κύπριοι Μελωδοί», μέρος της παιδικής χορωδίας του Περιφερειακού Δημοτικού Ασίνου, παιδιά του Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας καθώς και διμελές συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής διάνθισαν μελωδικά την εκδήλωση με ύμνους βυζαντινούς, τραγούδια, ακούσματα από το ρεπερτόριο της κλασικής μουσικής αλλά και δημοτικά τραγούδια της Κύπρου και της Καππαδοκίας. Ο μουσικό-θεατρικός όμιλος «Κουμπί» παρουσίασε δραματοποιημένο το τραγούδι «Του Αη Γιωρκού» ενώ επαγγελματίας ηθοποιός διάβασε κυπριακό παραμύθι για τους μικρής ηλικίας επισκέπτες. Λειτούργησαν επίσης διάφοροι σταθμοί εικαστικών δημιουργιών (ψηφιδωτού, πηλοπλαστικής, ζωγραφικής σε ύφασμα). Παράλληλα έγιναν και δύο θεματικές ξεναγήσεις με θέματα τα Μικρασιατικά κειμήλια και την έκθεση βυζαντινών εικόνων «Κυπριακώ τω τρόπω». Επιπρόσθετα, μαθήτριες της Τεχνικής Σχολής Λευκωσίας δημιουργούσαν σε όσες επισκέπτριες το επιθυμούσαν, κομμώσεις εμπνευσμένες από χτενίσματα εποχής όπως αυτά διαφαίνονται και διασώζονται μέσα από τις παραστάσεις έργων τέχνης στο μουσείο.

Μέσα από πλήθος δραστηριοτήτων, το Μουσείο σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού άνοιξε τους χώρους του για ποικίλες δραστηριότητες δημιουργώντας εναλλακτικούς (δια)δρόμους ψυχαγωγίας και παιδείας για μεγάλους και μικρούς προσφέροντας ευκαιρίες για διάδραση με τα εκθέματα.