Αρχείο Παιδικής Τέχνης

Το Αρχείο Παιδικής Τέχνης Δημοτικής Εκπαίδευσης περιλαμβάνει περισσότερα από 10000 παιδικά έργα τέχνης που έχουν δημιουργηθεί σε δημοτικά σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας και στοχεύει στη συλλογή, διατήρηση, κατηγοριοποίηση και προβολή των έργων, ως πολύτιμο θησαυρό της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Η πρώτη συλλογή έργων για τη δημιουργία του αρχείου έγινε γύρω στο 1970. Σήμερα, το αρχείο στεγάζεται σε τρία Δημοτικά Σχολεία: στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αντωνίου στη Λευκωσία, στο Α' Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού και στο ΙΒ' Δημοτικό Σχολείο Πάφου.

Το Αρχείο Παιδικής Τέχνης Δημοτικής Εκπαίδευσης ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και βρίσκεται υπό την ευθύνη των Επιθεωρητριών και Επιθεωρητών Τέχνης Δημοτικής Εκπαίδευσης. Τα τελευταία χρόνια, τα έργα οργανώθηκαν σε κατηγορίες με βάση το θέμα και την πενταετία κατά την οποία έχουν δημιουργηθεί, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και διαδικασία ψηφιοποίησης των έργων για τη δημιουργία παράλληλου ψηφιακού αρχείου, με στόχο τη δημιουργία βάσης δεδομένων για ερευνητικούς και άλλους σκοπούς. Τα έργα της συλλογής του Αρχείου Παιδικής Τέχνης Δημοτικής Εκπαίδευσης αξιοποιούνται σε συμμετοχές σε παγκύπριους και διεθνείς διαγωνισμούς, σε εκθέσεις, εκδόσεις και έρευνες.

ΘέμαΑρχείο
Αρχείο Παιδικής Τέχνης Δημοτικής Εκπαίδευσης
Εγκαίνια Αρχείου Παιδικής Τέχνης Δημοτικής Εκπαίδευσης (Παράρτημα Πάφου) και Μόνιμης Έκθεσης με Έργα από το Αρχείο
Εκπαιδευτικά Προγράμματα «Από το χθες στο σήμερα»: Έκθεση έργων μαθητών/τριών από τις συλλογές του Αρχείου Παιδικής Τέχνης Δημοτικής Εκπαίδευσης
Έργα Έκθεσης "Από το χθες στο σήμερα"
Εκδόσεις
Μακάριος, ΥΠΠ, 1979
Ο τόπος μας μέσα από τα μάτια των παιδιών, ΥΠΠ, 2011
Απεικονίζοντας την Εκκλησιαστική Τέχνη και Ζωή, ΥΠΠ, 2012
Γνωρίζω, Δεν Ξεχνώ, Διεκδικώ, ΥΠΠ, 2014