«Πάμε Πινακοθήκη»

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2017 στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης στη Λευκωσία

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2017, παρουσιάστηκε στις 27 Μαΐου η εκπαιδευτική δράση, Πάμε Πινακοθήκη, για παιδιά και ενήλικες στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης από τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Κρατική Πινακοθήκη. Η δράση σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από το Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Λευκωσίας: την Επιθεωρήτρια Εικαστικής Αγωγής, Τερέζα Λαμπριανού και τις Συμβούλους Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Εικαστικής Αγωγής Δέσπω Πασιά και Έφη Πηλαβά.

Η δράση περιελάμβανε δανειστικά σακίδια με δραστηριότητες που απευθύνονται στα παιδιά και στους ενήλικες που τα συνοδεύουν στους χώρους της πινακοθήκης. Οι δραστηριότητες είναι σχεδιασμένες σε μορφή παιχνιδιού, ώστε να μην απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις ή προηγούμενη επαφή με έργα τέχνης και προορίζονται για ηλικίες παιδιών, 5-7 και 8-10 χρονών. Ο δανεισμός τους γίνεται από το προσωπικό της Πινακοθήκης κατά τις ώρες λειτουργίας της.

Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκαν έργα παιδιών που έλαβαν μέρος στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Δημοτικής Εκπαίδευσης που αφορούσε την αναδρομική έκθεση Glyn Hughes 1931-2014 και υλοποιήθηκε στα πλαίσια της ομώνυμης έκθεσης στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας – Συνεργασία Ίδρυμα Πιερίδη. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από τις Συμβούλους Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Εικαστικής Αγωγής Λευκωσίας Δέσπω Πασιά και Έφη Πηλαβά. Βασίστηκε στην κεντρική ιδέα του εργαστηρίου που έγινε για τις/τους φοιτήτριες/τές του μεταπτυχιακού προγράμματος Εικαστικές Τέχνες στην Εκπαίδευση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου τον Μάιο του 2016 από τις Δρ. Έλενα Στυλιανού, Δέσπω Πασιά και Δρ. Στάλω Αντωνίου. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 και σε αυτό συμμετείχαν 689 παιδιά τρίτης τάξης δημοτικών σχολείων της επαρχίας Λευκωσίας. Η εφαρμογή έγινε σε στενή συνεργασία με τις/τους εκπαιδευτικούς, υπεύθυνους για το μάθημα της Εικαστικής Αγωγής, έτσι ώστε το πρόγραμμα αποτέλεσε μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δύο παραστάσεις του έργου για παιδιά Jakatoumba, της χορογράφου Λίας Χαράκη. Το έργο, ένα ηχητικό χοροθέατρο με κεντρικούς άξονες την αξία της ελεύθερης έκφρασης, την ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα και τη μαγεία της περιπέτειας, παρουσιάστηκε μέσα στους χώρους της Πινακοθήκης. Η κίνηση, η μουσική και ο φωνητικός ήχος, πλαισιωμένα από τα έργα της κρατικής συλλογής, δημιούργησαν ένα σύμπαν απόλυτα κατανοητό χωρίς την ανάγκη χρήσης του λόγου.