«Από το Χθες στο Σήμερα», Έκθεση με έργα παιδιών από τις συλλογές του Αρχείου Παιδικής Τέχνης Δημοτικής Εκπαίδευσης και τα 83 επαναπατρισθέντα έργα, κατά τις δεκαετίες 1950-1960 από τις ΗΠΑ

Μεσαιωνική Αίθουσα Καστελλιώτισσα Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020

Στη Μεσαιωνική Αίθουσα Καστελλιώτισσα πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020, τα εγκαίνια έκθεσης με έργα παιδιών από τις συλλογές του Αρχείου Παιδικής Τέχνης Δημοτικής Εκπαίδευσης μαζί με τα 83 επαναπατρισθέντα έργα, κατά τις δεκαετίες 1950-1960 από τις ΗΠΑ.

Η έκθεση, περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες: α) επαναπατρισθέντα έργα από τις δεκαετίες 1950 – 1960, β) έργα από τις δεκαετίες 1960 – 1970, γ) έργα του σήμερα.

Στόχοι της έκθεσης είναι α) να παρουσιαστούν και να γνωστοποιηθούν στο κοινό τα ογδόντα τρία επαναπατρισθέντα έργα από τις δεκαετίες 1950 – 1960, β) να παρουσιαστούν έργα από τις δεκαετίες 1960 – 1970, από τις συλλογές του Αρχείου Παιδικής Τέχνης Δημοτικής Εκπαίδευσης, προβάλλοντας και αναδεικνύοντας τον ρόλο του στην εικαστική δημιουργία της Κύπρου και γ) να δοθεί η ευκαιρία στους/στις σημερινούς/ες μαθητές/τριες να επικοινωνήσουν με τα έργα, να τα παρατηρήσουν, να κάνουν συγκρίσεις, να αναπαραστήσουν, να σχεδιάσουν, να παίξουν και στο τέλος να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα, συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικά προγράμματα που ετοίμασαν οι σύμβουλοι και οι επιθεωρητές τέχνης ειδικά για την έκθεση.

Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε η Αναπλ. Διευθύντρια Δημοτικής Εκπαίδευσης, Δρ Σοφία Ιωάννου Γεωργίου. Χαιρετισμούς απηύθυναν η Επιθεωρήτρια Τέχνης Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Τερέζα Λαμπριανού και ο κ. Αντρέας Λαδόμματος, Εικαστικός.

Τα 83 επαναπατρισθέντα έργα, πρόκειται για ζωγραφικά έργα που δημιούργησαν παιδιά Δημοτικών Σχολείων από όλες τις επαρχίες της Κύπρου, κατά τις δεκαετίες 1950-1960 και στάλθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Μάντισον στο Ουισκόνσιν της Αμερικής, στα πλαίσια διαγωνισμού ή έκθεσης παιδικής τέχνης που οργανώθηκε εκεί. Τα 83 επαναπατρισθέντα έργα εντοπίστηκαν, μετά από χρόνια, από την καθηγήτρια τέχνης του Πανεπιστημίου του Μάντισον, κ. Lynda Barry, η οποία με τη βοήθεια συναδέλφων της ήλθε σε επαφή με την κ. Αιμιλία Σουρουλλά που ζει και εργάζεται στην Αμερική, με σκοπό τον εντοπισμό των μικρών τότε ζωγράφων. Τα έργα παρέλαβε η μητέρα της, η κ. Ζηνοβία Ζήνωνος – Σουρουλλά, η οποία τα παρέδωσε στον Αν. Γ.Δ σε μια σύντομη τελετή, στις 9 Μαΐου 2019. Στην τελετή παρευρέθηκαν ο ΔΔΕ, οι επιθεωρητές Τέχνης και δύο δημιουργοί των έργων, ο κ. Αντρέας Λαδόμματος και η κ. Μέμνια Τζιακούρα.

Κατά τη τελετή των εγκαινίων απονεμήθηκε στην κ. Ζηνοβία Ζήνωνος – Σουρουλλά τιμητική πλακέτα για την πολύτιμή προσφορά στον επαναπατρισμό των 83 παιδικών έργων από τις ΗΠΑ. Επίσης δόθηκαν σε 12 άτομα/ δημιουργούς έργων από τις δεκαετίες 1950-1960, τιμητικά διπλώματα, ανατυπώσεις των έργων τους και ένα λεύκωμα με όλα τα έργα της έκθεσης. Η έκθεση μεταφέρθηκε στις άλλες πόλεις ως εξής:
  • Λεμεσός: Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης» 27-30 Ιανουαρίου 2020,8:00-13:00
  • Λάρνακα: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Λάρνακας 10-14 Φεβρουαρίου 2020, 8:00-13:00
  • Πάφος: Πολυχώρος Πολιτισμού «Παλιά Ηλεκτρική» Δήμου Πάφου 2-6 Μαρτίου 2020, 8:00-13:00
Οι εκπαιδευτικοί κατά την επίσκεψή τους με τους/τις μαθητές/τριες τους στην έκθεση, μπορούσαν να εφαρμόσουν τα προτεινόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα αξιοποιώντας και τις αντίστοιχες μουσειοσκευές που τοποθετήθηκαν μέσα στους εκθεσιακούς χώρους. Τόσο τα εκπαιδευτικά προγράμματα όσο και τα έργα της έκθεσης έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του μαθήματος των Εικαστικών Τεχνών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.